ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
“ΚΣΟΣ ΑΕΣ ΑΕ”

 Σταφίδα ονομάζεται το αποξηραμένο σταφύλι. Η σταφίδα διακρίνεται σε δύο είδη, την μαύρη και την άσπρη. Η άσπρη λέγεται σουλτανίνα. Η σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης παράγεται σε ολόκληρη την Κρήτη και στα κοντινά νησιά που βρίσκονται νότια και βόρεια της. Η Κρήτη έχει μεσογειακό κλίμα, ιδανικό για την καλλιέργεια σταφυλιών. 
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ  με τον διακριτικό τίτλο ΚΣΟΣ, είναι η κορυφαία Συνεταιριστική Οργάνωση  παραγωγών σουλτανίνας, με έτος ίδρυσης το 1940. Είναι ένας δυναμικός εξαγωγικός Φορέας, πρώτος στις εξαγωγές Κρητικής Σουλτανίνας. Το σύγχρονο εργοστάσιό της, στην Νέα Αλικαρνασσό,  ΒΙ. ΠΕ. Ηρακλείου, πληρεί όλες τις προϋποθέσεις  για ασφαλή και υγιεινή επεξεργασία τροφίμων, με διαδικασίες πιστοποίησης κατά, IFS, BRC, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008 & GLOBALGAP.
Αμέσως μετά τη συγκομιδή η ΚΣΟΣ αναλαμβάνει την επεξεργασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραγωγή ενός υγιούς αποξηραμένου προϊόντος. Το χρώμα της σταφίδας κυμαίνεται από ξανθό έως καφέ και η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75%. Το βάρος κάθε σταφίδας αυτής της ποικιλίας ποικίλλει από περίπου 0,6 έως 0,3 γραμμάρια.
Η σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Σουλτανίνα τα οποία καλλιεργούνται στο νησί και συγκομίζονται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 26/01/2016 την σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης σαν προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Ελλάδα: «Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης» (Stafida Soultanina Kritis, ΠΓΕ), αποξηραμένα σταφύλια που καλλιεργούνται στην Κρήτη. Τα μέλη της  ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ δεν μπορεί παρά να είναι περήφανα για αυτή την πολύ μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση και υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν με το ίδιο πάθος και αγάπη, την παραγωγή αυτού του πραγματικά εξαιρετικού διατροφικά προϊόντος.

ΥΠ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ)

Τοποθεσία Επιχείρησης