Η Μεσσηνία είναι από τις περιοχές της Ελλάδας, όπου η καλλιέργεια αμπέλου ήταν διαδεδομένη εδώ και χιλιάδες χρόνια και το κρασί αποτελούσε απαραίτητο συμπλήρωμα της τοπικής γαστρονομίας. Ακολουθώντας αυτή τη μακραίωνη παράδοση σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας και το μεράκι των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας σταφυλιών τα οποία δίνουν εκλεκτά κρασιά, που ξεχωρίζουν για το ζωντανό χρώμα, το φρουτώδες άρωμα και τη γεμάτη γεύση τους.
Έχοντας στα χέρια τους μια τόσο εκλεκτή πρώτη ύλη τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη δημιουργίας ενός δυνατού συνεταιρισμού, ο οποίος θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των αμπελουργών και θα προωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σταφυλική παραγωγή της περιοχής.
Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας “Ο ΝΕΣΤΩΡ” ιδρύθηκε το 1954, απαριθμεί περισσότερα από 800 μέλη – αμπελοκαλλιεργητές και δραστηριοποιείται στη συλλογή, οινοποίηση, τυποποίηση και διάθεση στην αγορά της σταφυλικής παραγωγής της Μεσσηνίας. Ο Συνεταιρισμός διαθέτει σύγχρονο Οινοποιείο στον Πύργο Τριφυλίας, το οποίο αποτελείται από χώρους οινοποίησης, ωρίμανσης και παλαίωσης (κάβα). Προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας και αποθήκευσης 10.000 τόνων οίνου σε ανοξείδωτες δεξαμενές, καθώς και υπόγειους, κλιματιζόμενους χώρους παλαίωσης.
Στα χρόνια λειτουργίας του ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας “Ο ΝΕΣΤΩΡ” έχει καταφέρει να υποστηρίξει και να αναπτύξει το βιοτικό επίπεδο, τόσο των αμπελοκαλλιεργητών, αλλά και όλης της περιοχής. Σκοπός και φιλοδοξία του αποτελεί η αξιοποίηση της δυναμικότητας της περιοχής και των αμπελώνων της και η ισχυροποίηση της θέσης του, με την αναγνωσιμότητα των προϊόντων του στην παγκόσμια αγορά οίνου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ