ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΓΙΑΣΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
“ΑΓΙΑΣΜΑ ΑΕ”
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Η εταιρεία «ΑΓΙΑΣΜΑ Α.Ε.» εδρεύει στο χωριό Αγίασμα του δήμου Νέστου της Π.Ε. Καβάλας, συστήθηκε και λειτουργεί από το 1998 με κύριο σκοπό του, αρχικά, την εμπορία των παραγόμενων προϊόντων (σπαράγγια) των μελών του. Στη συνέχεια, συστήθηκε και λειτουργεί από το 2006 η Οργάνωση Παραγωγών (Ο.Π.) της «ΑΓΙΑΣΜΑ Α.Ε.», η οποία και έχει λάβει αναγνώριση για τα προϊόντα: σπαράγγια, ακτινίδια, ροδάκινα, βερύκοκα και ρόδια.
Τα μέλη της εταιρείας και της Ο.Π. αποτελούν όλοι οι παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας του ποταμού Νέστου.
Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας «ΑΓΙΑΣΜΑ Α.Ε.» , περιλαμβάνουν ένα συσκευαστήριο συνολικού εμβαδού 2.400 m2 το οποίο σχεδιάστηκε την δεκαετία του 1990 και το οποίο εκσυγχρονίστηκε μερικώς το 2003, αλλά κυρίως στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου σταδιακής Αναγνώρισης (2007-2012) και το οποίο ανταποκρίνεται από πλευράς διασφάλισης της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων και των όρων υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με τα πρότυπα ISO-9000 και HACCP. Επιπλέον, περιλαμβάνεται μηχανολογικός εξοπλισμός παραγωγικής διαδικασίας ο οποίος είναι καινούργιος και εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες ταξινόμησης – συσκευασίας και τυποποίησης του βασικού προϊόντος (σπαράγγια) των μελών – παραγωγών. Το προϊόν (σπαράγγια) συσκευασμένο και τυποποιημένο προέρχεται μέσα από μία διαδικασία πιστοποιημένη από πλευράς διασφάλισης της ποιότητας και όρων υγιεινής και ασφάλειας και υφίσταται διαδικασία ιχνηλασιμότητας και η οποία διατηρείται μέχρι την κατανάλωση. Στον μηχανολογικό εξοπλισμό της παραγωγικής διαδικασίας περιλαμβάνονται μία μηχανή διαλογής σπαραγγιών, μία μηχανή ζύγισης σπαραγγιών και δεσίματος και μία τσερκομηχανή. Η συντήρηση του βασικού προϊόντος (σπαράγγια) γίνεται κατ’ αρχήν στο θάλαμο υδρόψυξης δυναμικότητας 40 τόνων / 24ωρο και στη συνέχεια στους τέσσερις (4) ψυκτικούς θαλάμους συνολικού όγκου 2.000 m3.
Οι ποσότητες των σπαραγγιών, καθημερινά παραλαμβάνονται από τους παραγωγούς – μέλη, ζυγίζονται, περνούν από τις εγκαταστάσεις υδρόψυξης και στη συνέχεια αποθηκεύονται στους ψυκτικούς θαλάμους πρόψυξης. Την επόμενη μέρα γίνεται η διαλογή-ταξινόμηση και η ποιοτική κατάταξη σε κατηγορίες ώστε να ανταποκρίνονται στα δεσμευτικά πρότυπα που εφαρμόζονται για τα σπαράγγια και τέλος ζυγίζονται, τυποποιούνται – συσκευάζονται και αποθηκεύονται στους ψυκτικούς θαλάμους ανά κατηγορία και τρόπο συσκευασίας.
Οι ποσότητες των φρούτων (ακτινίδια, βερύκοκα, ροδάκινα, ρόδια), παραλαμβάνονται από τους παραγωγούς – μέλη αφού προηγουμένως ελεγχθεί η ωριμότητά τους στο χωράφι, ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές ποιότητας. Στη συνέχεια, στο συσκευαστήριο, παραλαμβάνονται, ζυγίζονται και ταξινομούνται, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στους κανόνες ποιότητας που εφαρμόζονται για τα ακτινίδια και τα φρούτα και τέλος , αποθηκεύονται στους ψυκτικούς θαλάμους ανά κατηγορία και διατίθενται στο εμπόριο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ομάδα Παραγωγών της «ΑΓΙΑΣΜΑ Α.Ε.» υλοποιεί το πρώτο της Επιχειρησιακό Πρόγραμμα διάρκειας τριών ετών (2013-2015), με επενδύσεις που αφορούν τους εξής στόχους: Προγραμματισμός της παραγωγής – Βελτίωση και διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος – Βελτίωση της εμπορίας του προϊόντος και – Προστασία του περιβάλλοντος.
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 2591056550 – 2591056678
6976779797 (Εμμανουηλίδης Νικόλαος)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ