ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ – ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
“ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ”
Στα δυτικά της Σκάλας που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού Λακωνίας, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο 82 μ. βρίσκεται το χωριό Στεφανιά. Η Γεωγραφική του θέση, οι κλιματολογικές συνθήκες, που επικρατούν στην ευρύτερη ζώνη του χωριού, αφού προστατεύεται από τους γύρω λόφους από ανέμους και πάγους, με υψηλή μέση ετήσια θερμοκρασία και σε συνδυασμό με τα γεωσυστατικά της περιοχής δημιουργούν εξαιρετικά κατάλληλη και εύκρατη περιοχή, για την καλλιέργεια και παραγωγή ελιάς, πορτοκαλιάς και κηπευτικών 365 ημέρες το χρόνο.
Το χωριό ΣΤΕΦΑΝΙΑ διαθέτει “ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ” από το 1958, με δικό του Σύγχρονο Ελαιοτριβείο που παράγει λάδι επεξεργασμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες με οξέα μόλις 0-0,27 (σύμφωνα με την τελευταία χημική ανάλυση που έγινε τον 2/2011 και που λόγω των χαρακτηριστικών του, παίρνει τα εύσημα του ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ και με φρουτώδη και πικάντικη γεύση. Το λάδι που παράγει ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις, επαίνους και βραβεία για την ποιότητά του. Ποσότητες του λαδιού εξάγονται σε ΗΠΑ και Καναδά, αλλά και ποσότητα της παραγωγής αγοράζεται στην γειτονική Ιταλία. H ποικιλία της ελιάς που επί το πλείστον καλλιεργείται στον κάμπο της Στεφανιάς και τις γύρω περιοχές είναι η Κορωνέικη.
Η διαδικασία παραγωγής λαδιού, στο Ελαιοτριβείο του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ είναι συγκεκριμένη, ώστε να εξασφαλίζεται η εξαιρετική ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου. Οι ελιές συλλέγονται στην χοάνη και μεταφέρονται με ιμάντα κύλισης στο επόμενο στάδιο. Στη συνέχεια γίνεται η αποφύλλωση και το πλύσιμο του καρπού. Ο καρπός σπάει και αρχίζει να πλάθεται για να δημιουργηθεί η ελαιόπαστα. Γίνεται η παραλαβή του ακαθάριστου ελαιόλαδου από τα κύτταρα του μεσοκαρπίου. Μέσω της φυγοκέντρισης (decanter) ο πολτός διαχωρίζεται σε λάδι και στερεά απόβλητα. Το λάδι προετοιμάζεται για τον τελικό καθαρισμό του και στη συνέχεια πραγματοποιείται η ζύγισή του.
Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ διαθέτει προς πώληση το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγει σε καλαίσθητες συσκευασίες τενεκέ (17,5 λίτρων) και μπουκάλι(0,750 ml).
Επίσης, το δεύτερο κύριο προϊόν που παράγει ο κάμπος της Στεφανιάς και χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι και μανταρίνι).
Στον κάμπο της Στεφανιάς παράγονται επί το πλείστον οι εξής ποικιλίες εσπεριδοειδών: Πορτοκάλια Bαλέντσια (Valencia), Πορτοκάλια Mέρλιν (Merlin) : Πορτοκάλια Ναβαλίνα (Navelina), Πορτοκάλια Nικόλ (Nicole), Μανταρίνια Κλημεντίνη (SPA – 63), Μανταρίνια Ορτανίκ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ