ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΝΟΥ
“ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ” ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
Το Σπίτι του Μελιού είναι μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία βρίσκεται στο όμορφο νησί της Τήνου. Ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 1986 από τον κ. Νίκο, πατέρας της οικογενείας, ο οποίος άρχισε να ασχολείται με την μελισσοκομία παράλληλα με το κύριο ως τότε επάγγελμά του την μαρμαρογλυπτική. Ήταν μια ευκαιρία γι αυτόν να ξεφύγει από τον περιορισμένο χώρο του εργαστηρίου του και να βρεθεί κοντά στη φύση. Τελικά η φύση τον κέρδισε και η μελισσοκομία έγινε η κύρια απασχόλησή του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να «δημιουργεί» στην ύπαιθρο με τη βοήθεια της φύσης, χωρίς να περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους ενός εργαστηρίου. Σήμερα, κύριο προϊόν της επιχείρησης που διατηρεί μαζί με τη γυναίκα του, την κα Μαργαρίτα, είναι το θυμαρίσιο μέλι. Παράγει όμως, σε μικρές ποσότητες και πολλά άλλα μελισσοκομικά προϊόντα, όπως μέλι από ρείκι, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, και κεριά, τα οποία μπορεί κανείς να τα βρει στο « Σπίτι του Μελιού» που βρίσκεται στον Πύργο Τήνου, καθώς και σε άλλα επιλεγμένα καταστήματα. Τα μελίσσια που διαθέτει η επιχείρηση βρίσκονται στην Έξω Μεριά της Τήνου, κοντά στον Πύργο. Η διαδικασία παραγωγής του μελιού είναι συγκεκριμένη και ο κ. Νίκος την ακολουθεί κάθε χρόνο πιστά, με ευλάβεια και αγάπη. Συλλέγει το θυμαρίσιο μέλι και ακολούθως κάθε Αύγουστο, μετά τον τρύγο, μεταφέρει τα μελίσσια για τρεις μήνες στον Φαλατάδο και τον Τσικνιά όπου φύεται το ρείκι, ώστε, αν υπάρξουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες να συλλέξει και μικρή ποσότητα μελιού από ρείκι. Το θυμαρίσιο μέλι που παράγει είναι εξαιρετικής ποιότητας και εμπλουτισμένο με αρωματικά βότανα και αγριολούλουδα της Τήνου, συστατικά που του δίνουν ευγενικό άρωμα και απαράμιλλη γεύση. Από το 2010 η οικογενειακή επιχείρηση επέκτεινε τις δραστηριότητές της και στον τομέας της αμπελουργίας με την βοήθεια του γιου Δημήτρη, ο οποίος μετά από σπουδές οινολογίας και αμπελουργίας και δουλεύοντας σε αμπελώνες της Νεμέας, γύρισε στην Τήνο και καλλιεργεί πλέον τα δικά του αμπέλια, ενώ παράλληλα βοηθάει στη μελισσοκομία. Αυτή τη στιγμή παράγει τσίπουρο (φρέσκο και παλαιωμένο), ρακόμελο, πετιμέζι και απόσταγμα μελιού. Κατά τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, όταν η οικογένεια δεν βρίσκεται στο κτήμα δίπλα στα μελίσσια και στα αμπέλια, ασχολείται και με την καλλιέργεια και τη συλλογή αρωματικών βοτάνων, τα οποία διατίθενται μαζί με όλα τα άλλα προϊόντα της στο «Σπίτι του μελιού», στο οποίο βρίσκεται καθημερινά η κα Μαργαρίτα, πρόθυμη να εξυπηρετήσει τους πελάτες της επιχείρησης, που θέλουν να προμηθευτούν όλα αυτά πολύτιμα προϊόντα που προσφέρει η φύση. Ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αποστολής των προϊόντων της, σε ολόκληρη την Ελλάδα.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ:ΝΙΚΟΣ & ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ